piątek, 22 listopada 2024

Konkurs kulinarny na "Sieradz lubię" - zachęcamy do zabawy

Hej mieszkańcy Sieradza i okolic a także nasi czytelnicy. Na "Sieradz lubię" (profil facebook) jest kolejny już w tym roku konkurs. Tym razem to konkurs kulinarny i zarazem fotograficzny. Oto jego zasady. Wystarczy w komentarzu dodać swoje zdjęcie o tematyce kulinarnej i uzyskać najwyższą liczbę polubień. Przygotujcie i pokażcie wszystkim swoje ulubione potrawy (przystawki, zupy, główne dania lub desery). Dla pięciu osób z największą liczbą polubień przygotowane są drobne upominki w postaci fartucha kucharskiego z grafiką „Sieradz lubię” oraz kawy wypalanej w naszym mieście. Rozstrzygnięcie w piątek 29 listopada o godz. 12.00.


Przy okazji konkursu zachęcamy do przygotowania kulebiaka z mięsem mielonym po sieradzku. Poniższy przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionu w pamięci najstarszych mieszkańców Sieradza”, która powstała w tym roku w ramach projektu Mikrogranty 2024 finansowanego ze środków Urzędu Miasta Sieradza. Autorami publikacji są sieradzcy seniorzy. Jak sami piszą we wstępie: „Smaki regionu to dla nas nie tylko zbiór przepisów na potrawy przyrządzone w czasie warsztatów kulinarnych. To wyjątkowa podróż do czasów dzieciństwa i rodzinnego domu. Wspomnienia wspólnych chwil, które spędzane były przy kuchennym stole z mamą czy babcią. Warsztaty pozwoliły na odświeżenie w pamięci smaków i aromatów, które z biegiem czasu zostały zapomniane lub zastąpione innymi.”


SKŁADNIKI NA CIASTO:
1 kg mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
100 g masła
40 g oleju
200 ml mleka
2 jajka
1 żółtko

SKŁADNIKI NA FARSZ:
4 duże cebule
1 kg mięsa mielonego gotowanego
szczypta majeranku
sól i pieprz
2 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
2 jaja

SPOSÓB WYKONANIA:
Ciasto: Zrobić rozczyn z drożdży, cukru i łyżki mąki i mleka. Odstawić na kilka minut. Dodać wszystkie pozostałe składniki. Wymieszać i wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia. Na rozgrzanej oliwie z oliwek podsmażyć pokrojoną cebulę, czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć. Doprawić szczyptą majeranku, solą i pieprzem. Całość wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na duży placek. Wyłożyć farsz mięsny i zwinąć w roladę. Posmarować rozbitym białkiem jajka, posypać makiem. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto nieco podrośnie piec około 35 minut w 180°C.

(Źródło Sieradz lubię - facebook)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz