wtorek, 16 sierpnia 2022

Kulinarna przygoda we Francji, czyli partnerska wymiana młodzieży

Po 2 latach przerwy spowodowanej pandemią odbyła się partnerska wymiana młodzieży –pomiędzy Annemasse, Gaggenau oraz Sieradzem. Tegoroczna edycja miała miejsce w partnerskim mieście w Annemasse.

(Źródło Urząd Miasta Sieradz)


Przedstawiciele Młodzieżowej Rady Miasta oraz laureat Olimpiady Solidarności i przedstawiciel narodowości ukraińskiej uczestniczyli w warsztatach oraz aktywnościach, których tematem przewodnim był „Kuchnia międzynarodowa”. Głównym zadaniem przewidzianym w trakcie wspomnianego tygodnia było wzajemna nauka gotowania narodowych potraw, które są popularne dla danego państwa. Polska grupa przygotowała pierogi z serem, niemiecka grupa: placki ziemniaczane z musem jabłkowym oraz francuska: zapiekankę z serem i warzywami. Uczestnicy wyjazdu uczyli siebie nawzajem języków, w których mówią na co dzień. Polska młodzież miała okazję spróbować mówić w języku francuskim i przypomnieć sobie język niemiecki. Ciekawym doświadczeniem dla młodzieży były warsztaty radiowe w ramach których pytali mieszkańców Annemasse o swoich nawykach żywnościowych, swoich ulubionych potrawach. Z nagranych rozmów utworzony zostanie podcast, który zostanie wyemitowany w radio w Annemasse.
Codziennie młodzież mogła spędzać aktywnie czas poprzez gry zespołowe, wspinaczka po górach, zwiedzanie jaskiń kończąc na leniuchowaniu, czyli opalaniu na jednej z plaż nad Jeziorem Genewskim.

W trakcie pobytu wieczorami każda grupa musiała opowiedzieć o sobie, kraju i miejscowości z którego pochodzi. Polska grupa z okazji polskiego wieczoru przygotowała prezentację o Polsce, słowne łamigłówki, quiz wiedzy o Polsce oraz nauczyła pozostałych uczestników spotkania tańca „belgijka”. Zabawa była przednia. Przez kolejne dwa wieczory poznawaliśmy naszych niemieckich i francuskich przyjaciół.

Najważniejszym punktem wymiany był wyjazd do Lyon, które jest kulinarną stolicą świata. Smakowaliśmy tutejsze specjały, czyli lyońskie wędliny: cervelas czy Rosetta de Lyon oraz na deser zaserwowano nam tarte z pralinami, czyli karmelizowane orzeszki (często migdały) barwione na czerwono ze śmietaną. Lyon słynie nie tylko z przepysznej gastronomi, ale również historycznej architektury

Zwieńczeniem Tygodnia Młodzieży było zaprezentowanie młodzieży podczas koncertu w Annemasse. Przez cały dzień młodzież przygotowywała pierogi z kapustą i grzybami oraz serem przy udziale jednego z szefów francuskiej kuchni. Część grupy przygotowywała dekoracje z narodowymi barwami naszych narodowości. Niestety z przyczyn niezależnych od organizatora, czyli pogodowych koncert odwołano, zaś nasze przepyszne pierogi zostały rozdane wśród organizatorów imprezy.


















































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz