Po 2 latach przerwy spowodowanej pandemią odbyła się partnerska wymiana młodzieży –pomiędzy Annemasse, Gaggenau oraz Sieradzem. Tegoroczna edycja miała miejsce w partnerskim mieście w Annemasse.
(Źródło Urząd Miasta Sieradz)
Przedstawiciele Młodzieżowej Rady Miasta oraz laureat Olimpiady Solidarności i przedstawiciel narodowości ukraińskiej uczestniczyli w warsztatach oraz aktywnościach, których tematem przewodnim był „Kuchnia międzynarodowa”. Głównym zadaniem przewidzianym w trakcie wspomnianego tygodnia było wzajemna nauka gotowania narodowych potraw, które są popularne dla danego państwa. Polska grupa przygotowała pierogi z serem, niemiecka grupa: placki ziemniaczane z musem jabłkowym oraz francuska: zapiekankę z serem i warzywami. Uczestnicy wyjazdu uczyli siebie nawzajem języków, w których mówią na co dzień. Polska młodzież miała okazję spróbować mówić w języku francuskim i przypomnieć sobie język niemiecki. Ciekawym doświadczeniem dla młodzieży były warsztaty radiowe w ramach których pytali mieszkańców Annemasse o swoich nawykach żywnościowych, swoich ulubionych potrawach. Z nagranych rozmów utworzony zostanie podcast, który zostanie wyemitowany w radio w Annemasse.
Codziennie młodzież mogła spędzać aktywnie czas poprzez gry zespołowe, wspinaczka po górach, zwiedzanie jaskiń kończąc na leniuchowaniu, czyli opalaniu na jednej z plaż nad Jeziorem Genewskim.
W trakcie pobytu wieczorami każda grupa musiała opowiedzieć o sobie, kraju i miejscowości z którego pochodzi. Polska grupa z okazji polskiego wieczoru przygotowała prezentację o Polsce, słowne łamigłówki, quiz wiedzy o Polsce oraz nauczyła pozostałych uczestników spotkania tańca „belgijka”. Zabawa była przednia. Przez kolejne dwa wieczory poznawaliśmy naszych niemieckich i francuskich przyjaciół.
Najważniejszym punktem wymiany był wyjazd do Lyon, które jest kulinarną stolicą świata. Smakowaliśmy tutejsze specjały, czyli lyońskie wędliny: cervelas czy Rosetta de Lyon oraz na deser zaserwowano nam tarte z pralinami, czyli karmelizowane orzeszki (często migdały) barwione na czerwono ze śmietaną. Lyon słynie nie tylko z przepysznej gastronomi, ale również historycznej architektury
Zwieńczeniem Tygodnia Młodzieży było zaprezentowanie młodzieży podczas koncertu w Annemasse. Przez cały dzień młodzież przygotowywała pierogi z kapustą i grzybami oraz serem przy udziale jednego z szefów francuskiej kuchni. Część grupy przygotowywała dekoracje z narodowymi barwami naszych narodowości. Niestety z przyczyn niezależnych od organizatora, czyli pogodowych koncert odwołano, zaś nasze przepyszne pierogi zostały rozdane wśród organizatorów imprezy.
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
.jpg)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz