sobota, 2 grudnia 2023

Konkurs Kulinarny "Potrawa Wigilijna" - odsłona druga

Już po raz drugi w Gminie Wróblew odbył się konkurs na najlepszą "Potrawę Wigilijną". W roku 2022 zgłoszone do konkursy Koła Gospodyń Wiejskich przygotowywały pierogi, zaś w tym roku rywalizowały w konkursie na najlepszą potrawę z kapusty.

W dniu 1 grudnia, w sali OSP Słomków Suchy odbył się konkurs na najlepszą "Potrawę Wigilijną" z kapusty, którego organizatorem była Gminna Biblioteka Publiczna we Wróblewie. Do konkursu zgłosiło się sześć Kół Gospodyń Wiejskich z Gminy Wróblew. Były to: KGW w Bliźniewie, KGW w Słomkowie Suchym, Stowarzyszenie Kobiet Aktywnych "Z pasją", KGW w Słomkowie Mokrym, KGW w Sadokrzycach oraz KGW w Kościerzynie. Jury w składzie Dominik Wróblewski, Dawid Zawiasa oraz Michał Wzgarda mieli twardy orzech do zgryzienia (wysłuchaj mp3 z obrad jury).

Zadecydowano iż najlepszą potrawę przygotowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich w  Kościerzynie, które otrzymały z rąk Wójta Gminy Tomasza Woźniaka puchar Wójta Gminy Wróblew. O wyborze najlepszej potrawy mówi jeden z jurorów Dominik Wróblewski (wysłuchaj mp3).

Naturalnie była też degustacja innych potraw wigilijnych przygotowanych na to wydarzenie. Można było skosztować kaszotto, ryby po grecku, śledzi oraz ciast i pierniczków. O samym wydarzeniu mówi również pani Dyrektor Gminnej Biblioteki we Wróblewie Joanna Kozica (wysłuchaj mp3).

Dodatkową atrakcją dnia był konkurs na rozpoznanie kolędy, brały w nim udział wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich a zwyciężczynie otrzymały bilety na koncert Haliny Frąckowiak, który odbędzie się 4 stycznia w Charłupi Małej.

Samo spotkanie odbywało się w atmosferze domowej, swojskiej i świątecznej. Wszyscy składali sobie życzenia oraz śpiewali kolędy. Gościem honorowym wydarzenia była pani Dorota Więckowska Radna Sejmiku Województwa Łódzkiego, która reprezentowała też nieobecnego dziś posła na sejm Piotra Polaka. Całość zakończyły warsztaty kulinarne Dominika Wróblewskiego, który przygotował danie z kaszy. 



































































































































































































































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz