wtorek, 30 lipca 2024

Międzynarodowy Dzień Sernika

30 lipca to święto wyjątkowe dla łasuchów i zwolenników sera. Tego właśnie dnia swoje święto ma sernik, uznany za najpopularniejsze ciasto świata.


Pierwsze wzmianki o tym przysmaku sięgają czasów starożytnych. Wypieki wykonane z sera znane były już w starożytności. Około 350 roku przed naszą erą deser plakous został po raz pierwszy wspomniany przez Archestratusa jako potrawa podawana wraz z suszonymi owocami i orzechami. W Grecji przysmakiem tym częstowano zwycięzców Igrzysk Olimpijskich a jeden z pierwszych przepisów na sernik spisał Marek Porcjusz Katon. Sernik był ulubionym przysmakiem Henryka VIII Tudora, XVI-wiecznego władcy Anglii. Wykonanie ulubionego sernika Henryka VIII Tudora polegało na moczeniu sera, pociętego na niewielkie kawałki, w mleku z dodatkiem mąki, jajek i cukru, przez 3 godziny.

Obecność sernika na rodzimych stołach zawdzięczamy królowi Janowi III Sobieskiemu. Sprowadził go wracając z odsieczy wiedeńskiej. I tak sernik zawitał do nadwiślańskiego kraju i otrzymał nazwę - sernik wiedeński. W pierwszej kolejności podbił serca mieszkańców i zawładnął podniebieniami mieszkańców Krakowa. Ci zaś ozdobili sernik charakterystyczną kratką i nadali nazwę - sernik krakowski.

Obecnie sernik jest uznany za najpopularniejsze ciasto świata. Szacuje się, że powstało około 1000 odmian sernika. Właściwie każdy kraj może się poszczycić swoją odmianą sernika. Różnice między nimi polegają na rodzaju użytego sera, dodatków, obecnością spodu lub jego brakiem. Podawany jest zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pieczony a nawet smażony. Jeno jest pewne sernik nigdy nie powstanie bez podstawowych składników do których zaliczamy: ser, jajka, cukier, masło, mąkę pszenna, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy lub inny aromat. Są także serniki do których zamiast mąki dodawane są gotowane ziemniaki. A ser jaki dodajemy do sernika musi być tłusty, wtedy uzyskamy "mokry sernik".


PRZEPIS NA PYSZNY SERNIK


Sernik z bezą i brzoskwiniami


SKŁADNIKI

2 szklanki - mąki

3 łyżki - cukru pudru

1 łyżka - proszku do pieczenia

200 g - masła

1 - jajko

Masa serowa

½ kg - sera białego

100 g - masła

½ szklanki - cukru pudru

3 - żółtka

1 - budyń śmietankowy

1 puszka - brzoskwiń

Piana

3 - białka

szczypta soli

¾ szklanki - cukru

Zdobienie

cukier puder

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.

Miękkie masło utrzeć. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. Zmiksować. Dodać żółtka – po jednym. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). Wsypać budyń. Ponownie zmiksować.

Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć brzoskwinie z syropu.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Ułożyć na masie z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.

Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


1 komentarz: