W dniu 28 września swój dzień obchodzi najbardziej popularny owoc w naszym kraju, czyli jabłko. Owoc ten jest pełen witamin i błonnika, a jego regularne spożywanie pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, a także sylwetkę.
Amerykańskie przysłowie mówi: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” Oczywiście należy do niego podejść z dystansem, gdyż nie ma produktu idealnego, którego stosowanie rozwiązałoby wszystkie problemy zdrowotne. Jednak z uwagi na wysoką dostępność i stosunkowo niską cenę, jabłka mogą stanowić jedną z zalecanych dziennych porcji owoców, których jako społeczeństwo niestety wciąż jemy za mało.
Jabłka w wygodny sposób możemy wziąć do pracy lub zapakować dzieciom do szkoły. Jako przekąska, będą zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne niż batoniki lub drożdżówki, po które tak chętnie sięgamy. A spożyte z jogurtem i orzechami mogą już stanowić zbilansowane drugie śniadanie. Istnieją również badania, które pokazują, że jedzenie większej ilości owoców (np. jabłek) powoduje wolniejsze tycie, a nawet zmniejszenie masy ciała.
Do najpopularniejszych odmian należą:
Golden Delicious – do bezpośredniego spożycia, do przetworów
Idared – do sałatek, przetworów i ciast
Gala – do bezpośredniego spożycia
Ligol – do bezpośredniego spożycia
Papierówka – do przetworów
Ariwa – do przetworów
Antonówka – do soków, dżemów i konfitur, do ciast
Kosztela – do przetworów
Gloster – do sałatek owocowych i ciast
Reneta Landsberska – do przetworów i mięs
Szara Reneta – do pieczonych i smażonych mięs, do ciast
Cortland – do mięs i sałatek
(Źródło internet)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz