sobota, 28 września 2024

Światowy Dzień Jabłka

W dniu 28 września swój dzień obchodzi najbardziej popularny owoc w naszym kraju, czyli jabłko. Owoc ten jest pełen witamin i błonnika, a jego regularne spożywanie pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie, a także sylwetkę.


Amerykańskie przysłowie mówi: „jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka ode mnie” Oczywiście należy do niego podejść z dystansem, gdyż nie ma produktu idealnego, którego stosowanie rozwiązałoby wszystkie problemy zdrowotne. Jednak z uwagi na wysoką dostępność i stosunkowo niską cenę, jabłka mogą stanowić jedną z zalecanych dziennych porcji owoców, których jako społeczeństwo niestety wciąż jemy za mało.

Jabłka w wygodny sposób możemy wziąć do pracy lub zapakować dzieciom do szkoły. Jako przekąska, będą zdecydowanie zdrowsze i mniej kaloryczne niż batoniki lub drożdżówki, po które tak chętnie sięgamy. A spożyte z jogurtem i orzechami mogą już stanowić zbilansowane drugie śniadanie. Istnieją również badania, które pokazują, że jedzenie większej ilości owoców (np. jabłek) powoduje wolniejsze tycie, a nawet zmniejszenie masy ciała.

Do najpopularniejszych odmian należą:

Golden Delicious – do bezpośredniego spożycia, do przetworów

Idared – do sałatek, przetworów i ciast

Gala – do bezpośredniego spożycia

Ligol – do bezpośredniego spożycia

Papierówka – do przetworów

Ariwa – do przetworów

Antonówka – do soków, dżemów i konfitur, do ciast

Kosztela – do przetworów

Gloster – do sałatek owocowych i ciast

Reneta Landsberska – do przetworów i mięs

Szara Reneta – do pieczonych i smażonych mięs, do ciast

Cortland – do mięs i sałatek



(Źródło internet)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz