Tłusty Czwartek to wyjątkowy dzień, w trakcie którego kalorie nie mają absolutnie znaczenia. Zgodnie z tradycją, jeśli ktoś w ostatni czwartek przed Wielkim Postem zje pączki, faworki i inne słodkości to będzie mógł liczyć na pomyślność przez resztę roku.
Poniżej prezentujemy przepis na pyszne Faworki (zwane też chrustami).
Składniki:
400 g mąki pszennej
8 żółtek
4 całe jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki masła
1 łyżka mleka
kieliszek spirytusu
Dodatkowo:
smalec
cukier puder
Etapy przygotowania
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, wbijamy 4 całe jajka, dodajemy żółtka. Składniki siekamy nożem.
2. Mleko i masło przelewamy do rondelka i podgrzewamy.
3. Ciepłe składniki przelewamy do miski. Dodajemy spirytus. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto formujemy w kulkę, przykrywamy miską i odstawiamy na około 20 minut, żeby odpoczęło.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Obie części przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy je na cieniutkie placki.
5. Rozwałkowane ciasto dzielimy na paski o szerokości około 3 cm. Każdy z pasków następnie dzielimy na romby o boku około 15 cm. W każdym rombie robimy nacięcie, przez które przewlekamy jeden kawałek ciasta.
6. W garnku rozpuszczamy smalec. Faworki smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu. Ma on bowiem ma najwyższą temperaturę smażenia, przez co faworki szybko nabierają złocistego koloru i nie nasiąkają tłuszczem. Do przewracania faworków używamy np. patyczków do szaszłyków lub widelca.
7. Usmażone faworki wyciągamy na talerz wyścielony ręcznikiem papierowym.
8. Przed podaniem faworki oprószamy cukrem pudrem.
No to smacznego.
Ja już wszamałem 3 pączki
OdpowiedzUsuńU mnie już wszystko usmażone, i pączki i faworki :)
OdpowiedzUsuńzjeść dziś pączka to podstawa
OdpowiedzUsuńDzięki Redakcjo ! za mega fajny przepis na pączuszki!!
OdpowiedzUsuń