W dniu 28 września obchodzimy Światowy Dzień Jabłka. Te owoce dostarczają nam mnóstwo witamin i energii! Chyba każdy lubi jabłka, jedni słodkie, inni kwaśnie czy też twarde lub soczyste.
Jabłonie występowały pierwotnie w Azji centralnej. Pierwsze ślady jabłek w diecie człowieka znaleziono w Anatolii, w Turcji. Mają 8 500 lat! Z czasem zaczęto uprawiać jabłka w Grecji skąd dotarły do Rzymu a stamtąd rozpowszechniły się w całej Europie. W Polsce owoce te zaczęto uprawiać dopiero w XVII wieku. Obecnie na świecie znanych jest ponad 8000 odmian jabłek.
Jabłko zawiera tylko 10% cukru
Skórka jabłka zawiera chrom – minerał, który odgrywa ważną rolę u w działaniu insuliny. Insulina jest hormonem, który pomaga regulować poziom cukru we krwi, umożliwiając wykorzystanie cukru do produkcji energii.
Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, dzięki czemu dają uczucie sytości i przyspieszają metabolizm, korzystnie wpływając na trawienie.
Świeże jabłka są dobrym źródłem witaminy C i doskonałym źródłem kwercetyny, a także mają dużą liczbę polifenoli.
Niech temu dniu przyświeca przysłowie polskie "Kto codziennie jabłko zjada, tego lekarz rzadko bada".
(Źródło internet)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz