7 listopada to ulubiony dzień dla części Polaków, czyli… Dzień Kotleta Schabowego. Najlepszy, jak wiadomo, jest ten, „jak u mamy”. W Łódzkiem robią go panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Owieczki” w Owieczkach w gm. Klonowa w pow. sieradzkim.
Najlepiej w mleku prosto od krowy, a jeżeli takiego nie mamy, to w takim o krótkim terminie spożycia. Dzięki temu mięso jest kruche i delikatne – mówi pani Grażyna Szala, przewodnicząca KGW Owieczki.
Następnego dnia, kotlet trzeba obtoczyć w jajku, mące i bułce tartej, a potem smażyć na smalcu. Schabowy „Jak u mamy” w wersji od KGW Owieczki jest podawany z prażokami, czyli gotowanymi ziemniakami z dodatkiem mąki. Uzupełnieniem dania jest surówka z białej kapusty lub kapusty zasmażanej.
Tak przygotowanego schaba doceniło m.in. jury konkursu kulinarnego podczas Dożynek Województwa Łódzkiego w Paradyżu w 2023 roku. KGW Owieczki za swoją aromatyczną potrawę dostało 3. nagrodę w kategorii „Mięsne smaki z Łódzkiego”. Przepis, jak mówi pani Grażyna, przekazały gospodyniom ich mamy i babcie. Dziś soczysty schab stał się wizytówką KGW z Klonowej, które na festyny czy dożynki przygotowuje ok. 100 sztuk kotletów. – Wszyscy mówią, że są wspaniałe – dodaje pani Grażyna.
KGW Owieczki działa od 2018 roku. Należy do niego ponad 40 osób. Panie i panowie kontynuują wcześniejsze tradycje działalności gospodyń wiejskich z Owieczek.
(Źródło Urząd Marszałkowski Województwa Łódzkiego / fot. T. Grala)








































mniam mniam
OdpowiedzUsuń