Geneza "Tłustego czwartku" sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.
Każdy zjada ile zdoła
i o więcej ciągle woła
Ja kalorii dziś nie liczę
i smacznego wszystkim życzę
W Polsce "Tłusty czwartek" to święto, które nazywamy także zapustami lub mięsopustem. To jedno z ostatnich świąt karnawału, które jest zapowiedzią zakończenia okresu zabaw. Według polskiej tradycji każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka w tłusty czwartek – aby mu się wiodło aż do końca roku. Data "Tłustego czwartku" zależy od terminu Niedzieli Wielkanocnej. Tym razem to słodkie święto wypada wyjątkowo szybko, bo już na 8 lutego.
Poniżej przepis na nietypowe "Pączki z ziemniaków"
Opis przygotowania:
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).
Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).
Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Składniki:
500 g - ziemniaków
50 g - drożdży
½ szklanki - cukru
500 g - mąki
3 - jajka
125 g - masła
olej do smażenia
(Źródło internet)
mniam mniam : )
OdpowiedzUsuńooohoooo sami smażyli, pychotka
OdpowiedzUsuń