czwartek, 8 lutego 2024

Mamy "Tłusty czwartek"

Geneza "Tłustego czwartku" sięga pogaństwa. Był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, szczególnie mięs oraz piciu wina, a zagryzkę stanowiły pączki przygotowywane z ciasta chlebowego i nadziewane słoniną.


 

 Każdy zjada ile zdoła

i o więcej ciągle woła

Ja kalorii dziś nie liczę

i smacznego wszystkim życzę

 

W Polsce "Tłusty czwartek" to święto, które nazywamy także zapustami lub mięsopustem. To jedno z ostatnich świąt karnawału, które jest zapowiedzią zakończenia okresu zabaw. Według polskiej tradycji każdy powinien zjeść chociaż jednego pączka w tłusty czwartek – aby mu się wiodło aż do końca roku. Data "Tłustego czwartku" zależy od terminu Niedzieli Wielkanocnej. Tym razem to słodkie święto wypada wyjątkowo szybko, bo już na 8 lutego.

 

Poniżej przepis na nietypowe "Pączki z ziemniaków"

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, przesianą mąkę, jajka (koniecznie w temp. pokojowej) i roztopione masło. Wyrobić gładkie ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość).

Dłonie natrzeć olejem. Z ciasta odrywać kawałek po kawałku i lepić pączki. Pozostawić ponownie do wyrośnięcia (10-15 minut).

Wyrośnięte pączki smażyć z obu stron w głębokim, mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

 

Składniki:
 

500 g - ziemniaków

50 g - drożdży

½ szklanki - cukru

500 g - mąki

3 - jajka

125 g - masła

olej do smażenia

(Źródło internet)







2 komentarze: