Herbata to z pewnością jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. W Polsce przeciętnie sięgamy po nią trzy razy dziennie. 15 grudnia obchodzimy Dzień Herbaty, dlatego warto dowiedzieć się więcej o jej rodzajach, historii czy sposobach parzenia.
Jedna z teorii dotyczących powstania aromatycznego napoju głosi, że zwyczaj picia herbaty zapoczątkował cesarz Shennong w 2737 roku p.n.e. Jak to się stało? Do imbryka z gorącą wodą przez przypadek wpadł liść krzewu herbacianego i tak właśnie odkryto napój przygotowywany z tej rośliny. Nie wiadomo do końca, czy ta opowieść ma coś wspólnego z rzeczywistością, ale faktem jest, że zwyczaj picia herbaty w Chinach funkcjonuje od bardzo dawna. W Europie herbata pojawiła się dosyć późno, bo dopiero w XVI wieku zaczęto pić ją w Rosji, zaś do Polski dotarła w 1664 roku. Początkowo traktowano ją w naszym kraju jako lekarstwo na różne dolegliwości, jednak z czasem zaczęto pić ją także dla przyjemności. Dziś szacuje się, że przeciętny Polak zużywa kilogram herbaty w ciągu roku, a największą popularnością cieszy się herbata czarna, zwłaszcza ta w torebkach. Więcej herbaty od nas piją Turcy, Irlandczycy Brytyjczycy i Rosjanie.
Chociaż Polacy najchętniej wybierają czarną herbatę, warto 15 grudnia spróbować czegoś nowego, tym bardziej, że wybór herbaty jest bardzo duży. Poszczególne jej rodzaje różnią się nie tylko smakiem, ale i właściwościami. Czarna swój charakterystyczny aromat zyskuje dzięki procesowi fermentacji. Dodatkowo zawiera ona także pobudzającą kofeinę oraz taninę pozytywnie wpływającą na działanie układu pokarmowego, ułatwiającą trawienie i wykazującą działanie przeciwmiażdżycowe. Herbata zielona nie jest poddawana fermentacji, dzięki czemu zachowuje więcej ważnych m.in. w profilaktyce raka antyoksydantów. Oprócz tego wspiera odchudzanie, działa antycellulitowo, stymuluje krążenie i wspiera układ odpornościowy. Procesowi fermentacji nie poddaje się także herbaty białej. Wpływ na jej charakterystyczny kolor ma z kolei sposób uprawy – krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co w liściach nie dochodzi do wytworzenia chlorofilu. Ten rodzaj herbaty ma największe stężenie antyoksydantów, a jej picie pozytywnie wpływa na wygląd skóry i spowalnia procesy starzenia. Zaleca się ją także w profilaktyce stresu.
Najprostszy sposób na przygotowanie herbaty to wrzucenie torebki z suszem do kubka i zalanie jej wrzątkiem. Warto jednak pamiętać, że istotne znaczenie ma zarówno czas parzenia, jak i temperatura wody wykorzystanej do sporządzenia napoju. Czarną herbatę należy parzyć wrzątkiem przez ok. 3-5 minut. Białą herbatę należy zalać wodą o temperaturze 85ºC i parzyć przez ok. 5-7 minut, zaś zieloną parzymy maksymalnie 3 minuty w temperaturze 60-80ºC. Te same liście zielonej oraz białej herbaty można parzyć nawet trzy razy. Herbatę czarną parzymy tylko raz.
(Źródło internet)
Z innej beczki
OdpowiedzUsuńDobra herbatka w zimową porę jest wręcz wskazana
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką: czarna sypana z imbirem i goździkami
OdpowiedzUsuń