niedziela, 15 grudnia 2024

15 grudnia - Dzień Herbaty

Herbata to z pewnością jeden z najbardziej popularnych napojów na świecie. W Polsce przeciętnie sięgamy po nią trzy razy dziennie. 15 grudnia obchodzimy Dzień Herbaty, dlatego warto dowiedzieć się więcej o jej rodzajach, historii czy sposobach parzenia.


Dzień Herbaty po raz pierwszy obchodzony był 15 grudnia 2005 roku New Delhi. Pomysł na to święto powstał po World Social Forum w Indiach i Brazylii w latach 2004-2005. Zarówno sam Dzień Herbaty, jak i odbywające się w związku z nim konferencje organizują związki zawodowe. 15 grudnia to nieoficjalna data obchodów Dnia Herbaty. ONZ ustalił nową datę tego święta na 21 maja. Powód jest bardzo prosty – wiosenne zbiory herbaty odbywają się od lutego do maja, dlatego pod koniec tego miesiąca dostęp do świeżych zbiorów sprzyja organizowaniu degustacji, wystaw, ale też konferencji i dyskusji na temat sytuacji ekonomicznej plantatorów oraz całej herbacianej branży. Warto pamiętać, że Dzień Herbaty z założenia ma być okazją do zwrócenia uwagi opinii publicznej na sytuację producentów herbaty posiadających plantacje głównie w krajach rozwijających się. Z tego też powodu zmagają się oni z licznymi problemami socjalnymi. Dzień Herbaty to oczywiście także doskonały pretekst, aby napić się przygotowanego w odpowiedni sposób naparu i dowiedzieć więcej o rodzajach herbaty oraz sposobach jej przyrządzania.


Jedna z teorii dotyczących powstania aromatycznego napoju głosi, że zwyczaj picia herbaty zapoczątkował cesarz Shennong w 2737 roku p.n.e. Jak to się stało? Do imbryka z gorącą wodą przez przypadek wpadł liść krzewu herbacianego i tak właśnie odkryto napój przygotowywany z tej rośliny. Nie wiadomo do końca, czy ta opowieść ma coś wspólnego z rzeczywistością, ale faktem jest, że zwyczaj picia herbaty w Chinach funkcjonuje od bardzo dawna. W Europie herbata pojawiła się dosyć późno, bo dopiero w XVI wieku zaczęto pić ją w Rosji, zaś do Polski dotarła w 1664 roku. Początkowo traktowano ją w naszym kraju jako lekarstwo na różne dolegliwości, jednak z czasem zaczęto pić ją także dla przyjemności. Dziś szacuje się, że przeciętny Polak zużywa kilogram herbaty w ciągu roku, a największą popularnością cieszy się herbata czarna, zwłaszcza ta w torebkach. Więcej herbaty od nas piją Turcy, Irlandczycy Brytyjczycy i Rosjanie.


Chociaż Polacy najchętniej wybierają czarną herbatę, warto 15 grudnia spróbować czegoś nowego, tym bardziej, że wybór herbaty jest bardzo duży. Poszczególne jej rodzaje różnią się nie tylko smakiem, ale i właściwościami. Czarna swój charakterystyczny aromat zyskuje dzięki procesowi fermentacji. Dodatkowo zawiera ona także pobudzającą kofeinę oraz taninę pozytywnie wpływającą na działanie układu pokarmowego, ułatwiającą trawienie i wykazującą działanie przeciwmiażdżycowe. Herbata zielona nie jest poddawana fermentacji, dzięki czemu zachowuje więcej ważnych m.in. w profilaktyce raka antyoksydantów. Oprócz tego wspiera odchudzanie, działa antycellulitowo, stymuluje krążenie i wspiera układ odpornościowy. Procesowi fermentacji nie poddaje się także herbaty białej. Wpływ na jej charakterystyczny kolor ma z kolei sposób uprawy – krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co w liściach nie dochodzi do wytworzenia chlorofilu. Ten rodzaj herbaty ma największe stężenie antyoksydantów, a jej picie pozytywnie wpływa na wygląd skóry i spowalnia procesy starzenia. Zaleca się ją także w profilaktyce stresu.


Najprostszy sposób na przygotowanie herbaty to wrzucenie torebki z suszem do kubka i zalanie jej wrzątkiem. Warto jednak pamiętać, że istotne znaczenie ma zarówno czas parzenia, jak i temperatura wody wykorzystanej do sporządzenia napoju. Czarną herbatę należy parzyć wrzątkiem przez ok. 3-5 minut. Białą herbatę należy zalać wodą o temperaturze 85ºC i parzyć przez ok. 5-7 minut, zaś zieloną parzymy maksymalnie 3 minuty w temperaturze 60-80ºC. Te same liście zielonej oraz białej herbaty można parzyć nawet trzy razy. Herbatę czarną parzymy tylko raz.

(Źródło internet)

3 komentarze:

  1. Dobra herbatka w zimową porę jest wręcz wskazana

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką: czarna sypana z imbirem i goździkami

    OdpowiedzUsuń