W piątek 5 grudnia w Sali OSP w Słomkowie Suchym odbył się już po raz czwarty konkurs kulinarny „Potrawa Wigilijna”, tym razem tematem przewodnim była ryba słodkowodna.
Tradycyjnie przewodniczącym Jury był Dominik Wróblewski znany i ceniony szef kuchni z Sieradza.
Komisji było bardzo ciężko wybrać tę najlepszą potrawę z ryby gdyż wśród nich był tradycyjny karp a także karp podany w różnych postaciach. Była zupa z karpiem i kapustą, był przepyszny pasztet z karpia, była ryba po japońsku a najlepsza okazała się ryba przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kościerzyna czyli "pstrąg łososiowy pod pierzynką cukinii i pora".
Już po ogłoszeniu wyników konkursu rozmawiałem z Magdaleną Ślipek-Jankowską z KGW w Kościerzynie, które przygotowało zwycięską potrawę, kliknij, aby odsłuchać MP3.
Również Dominik Wróblewski przygotował coś ciekawego i smacznego na piątkowe spotkanie, tym razem padło na ośmiornicę.
Takie wydarzenie nie mogło się odbyć bez dużego wsparcia gminy. O tym jak gmina pomaga kołom gospodyń wiejskich rozmawiałem z wójtem Gminy Wróblew Tomaszem Woźniakiem, kliknij, aby posłuchać MP3.
Po zakończeniu konkursu rozmawiałem z przewodniczącym jury Dominikiem Wróblewskim, kliknij, aby wysłuchać MP3.





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz