W roku 2023 Międzynarodowy Dzień Sernika przypada na 30 lipca. Sernik to bardzo pyszne ciasto, które podawane już było starożytnym olimpijskim atletom. Dziś ten słodki deser cieszy się ogromną popularnością na każdym zakątku świata. Jak wskazują źródła historyczne do Polski sernik sprowadził król Jan III Sobieski. Oprócz zmielonego twarogu, podstawowymi składnikami sernika są jajka, cukier, masło, mąka pszenna. Do sernika można dodać również różnorodne produkty, takie jak rodzynki, migdały, orzechy, skórkę pomarańczową.
Poniżej podamy przepis na sernik z bezą i brzoskwiniami.
SKŁADNIKI
2 szklanki - mąki
3 łyżki - cukru pudru
1 łyżka - proszku do pieczenia
200 g - masła
1 - jajko
MASA SEROWA
½ kg - sera białego
100 g - masła
½ szklanki - cukru pudru
3 - żółtka
1 - budyń śmietankowy
1 puszka - brzoskwiń
PIANA
3 - białka
szczypta soli
¾ szklanki - cukru
ZDOBIENIE
cukier puder
OPIS PRZYGOTOWANIA
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.
Miękkie masło utrzeć. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. Zmiksować. Dodać żółtka – po jednym. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). Wsypać budyń. Ponownie zmiksować.
Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć brzoskwinie z syropu.
Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Ułożyć na masie z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.
Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Przepis na sernik jest zaczerpnięty od Pani Ewy Wachowicz.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.