niedziela, 24 marca 2024

Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych

W niedzielę, 24 marca obchodzimy Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych. Celem tego dnia jest przekonanie ludzi do spożywania tych słodyczy. Lody rzemieślnicze nie tylko mają lepszy smak od tych produkowanych w fabryce, ale i są pozbawione chemicznych dodatków.

Lody rzemieślnicze są wyjątkowe, a nawet kultowe a przede wszystkim są lodami naturalnymi. Zazwyczaj robione są w małych, często rodzinnych zakładach. Uwagę skupia jakość, a nie masowa produkcja. Wykonuje się je za pomocą małych maszyn, a do ich sporządzenia używane są wyłącznie wysokiej jakości składniki, które przede wszystkim są naturalne. Ciekawostką jest to, że nie są one napowietrzane podczas produkcji, a swoją wyjątkową konsystencję otrzymują poprzez specjalnie opracowaną recepturę. Pomysłodawcami święta są Włosi, którzy słyną z komponowania najlepszych na świecie smaków lodowych słodkości, a także produkcji maszyn do ich wytwarzania.

5 komentarzy:

  1. Szkoda że dzisiaj za zimno jeszcze na lody

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę a dziś nie środa ...

    OdpowiedzUsuń
  3. To prawda rzemieślnicze są mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie są najlepsze i tylko w Sieradzu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A zjadł bym takiego

    OdpowiedzUsuń